
Behandelaanbod
Aanmeldingsklachten
Bij de volgende problemen kunt u zich aanmelden voor therapie:
• Stemmingsklachten
• Angst- en spanningsklachten
• Dwangklachten
• Persoonlijkheidsproblematiek
• Moeilijkheden in de sociale contacten,autisme
• Problemen rond werk en opleiding
• Traumatische levenservaringen
Behandelvormen
Psychoanalytische psychotherapie
Psychoanalytische therapie is een vorm van psychotherapie gericht op het betekenis geven aan en ontwikkelen van de innerlijke wereld van de cliënt. Het gaat om het verhelderen van de achtergrond en betekenis van psychische problemen die het dagelijks functioneren van mensen aantasten en hen hinderen in hun relaties. Het gaat ook om het opbouwen van een innerlijke wereld van gedachten, gevoelens en fantasieën waardoor mensen greep krijgen op hun doen en laten. Het gaat altijd over de manier waarop mensen impliciet of expliciet omgaan met zichzelf en de ander.
Samen met de therapeut ontdekt de cliënt achterliggende gedachten en gevoelens – zoals angst, schaamte, onzekerheid en schuld – die vaak minder bewust zijn, hun wortels in het verleden hebben en leiden tot herhalingspatronen. Soms gaat het ook om het verhelderen en onder woorden brengen van gedrag dat in het geheel niet bewust is en dat ook niet eerder geweest is.
De behandeling heeft een frequentie van 1, 2 of soms 3 keer per week.
Psychoanalyse
Het Ik is geen baas in eigen huis’ schreef Sigmund Freud (1856-1939). We doen soms dingen die we niet begrijpen. Soms zijn we bang of voelen we ons rot zonder dat we weten waarom. Freud maakte duidelijk dat dit niet zomaar is, maar voortkomt uit hoe we ons onbewust verhouden tot ons zelf en andere mensen. Freud ontwikkelde de psychoanalyse als een theorie over hoe de menselijke geest in elkaar zit en als een behandelvorm die emotioneel inzicht geeft in onze innerlijke drijfveren en conflicten. In meer dan honderd jaar heeft de psychoanalyse zich ontwikkeld tot een geheel van onderling samen hangende psychoanalytische theorieën en behandel vormen. Veel inzichten uit de psychoanalyse, zoals het belang van het onbewuste, de invloed van vroege jeugdervaringen, de rol van seksualiteit en agressie, het belang van de therapeutische relatie, de houding van niet-oordelend luisteren en begrijpen, worden in een of andere vorm ook gebruikt in andere vormen van psychotherapie. In onze cultuur en samenleving zijn veel psychoanalytische begrippen en noties tot het alledaagse denken gaan behoren. Psychoanalytische thema’s zijn in overvloed terug te vinden in beeldende kunst en literatuur.
Psychoanalyse is een intensieve vorm van inzichtgevende psychotherapie. Hierbij ligt de cliënt op een bank en de analyticus zit hierachter. Mede door de hoge frequentie (4 maal per week) en de lange duur (meerdere jaren) zullen veel interactiepatronen die zijn ontstaan in de kindertijd herhaald en beleefd worden in contact met de analyticus. Door bewustwording van deze patronen kan iemand zichzelf op een dieper niveau beter leren kennen, snappen waarom de patronen zijn ontstaan en leren andere beslissingen te nemen in zijn of haar levenDe cliënt wordt minder geleefd door onbewuste patronen en is beter in staat bij zichzelf te rade te gaan en eigen keuzes te maken. Daarmee neemt het gevoel van vrijheid toe, waardoor hij steviger in de wereld staat.
Uiteindelijk kan het leven van de cliënt daarmee ingrijpend veranderen, zowel innerlijk als in de contacten met anderen.
Psychoanalyse wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.